Nederlands English
Van Loon gaat met Toyota naar Dakar 2017!
20-09-2016
11:13
Op de vooravond van de OiLibya Rallye in Marokko heeft Erik van Loon besloten om in zee te gaan met het Belgische Overdrive Racing. Van Loon krijgt de beschikking over dezelfde auto waarmee Nasser Al-Attiyah onlangs de FIA World Cup for Cross Country Rallies op zijn naam schreef. Samen met navigator Wouter Rosegaar start Van Loon in Marokko aan de laatste voorbereidingen op Dakar 2017.

“Ik ben erg blij met de Toyota Hilux,” vertelt Van Loon. “Na de Baja’s in Hongarije en vooral in Polen sloeg de twijfel toe over Mini. Na afgelopen Dakar was die twijfel er al, maar toen werd ik gerust gesteld door X-Raid. Na Polen kreeg ik het gevoel dat de concurrentie steeds sterker werd en wij op hetzelfde niveau bleven steken. Na diverse gesprekken, een goede test en de nodige overwegingen heb ik, samen met Wouter en de andere jongens uit het team, besloten om met de Toyota Hilux Overdrive naar Dakar te gaan!”

Toyota Hilux Overdrive
De Toyota Hilux is door het Belgische Overdrive Racing al enkele jaren actief in de Cross Country rally’s. De auto is voorzien van een 5 liter V8 benzinemotor en heeft een sequentiële versnellingsbak met zes versnellingen en vierwielaandrijving. De Toyota heeft ruim 350 PK en heeft een koppel van 560 Nm. De topsnelheid ligt op ongeveer 190 kilometer per uur.

Onlangs heeft Overdrive de nieuwe Hilux gepresenteerd, een tweewiel aangedreven buggy. “Deze auto zit nog midden in de ontwikkeling. Waarschijnlijk gaan de fabrieksrijders van Overdrive wel rijden met deze auto. Wij kiezen voor de zekerheid van het succesvolle concept en betrouwbaarheid van de ‘oude’ vierwiel aangedreven Hilux,” aldus Van Loon.

Le Dakar 2017
Van 2 tot en met 14 januari vindt Le Dakar 2017 plaats. De zwaarste rally ter wereld start in Asunción, de hoofdstad van Paraguay, en gaat via Argentinië naar de rustdag in La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Vanuit Bolivia wordt koers gezet naar Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, waar het finishpodium wacht op de deelnemers.

De route lijkt daarmee zeer geschikt voor de Hilux. “We hebben gezien in de Baja’s dat de Toyota op zand en gravel zeer goed is. Naar alle verwachting zullen we in Dakar veel over paden rijden, ik hoop persoonlijk nog op het nodige zand, daar gaat het om navigeren en om het rijden. Maar de Toyota is een allrounder qua ondergronden en kan overal goed uit de voeten,” vertelt Rosegaar.

“Zin in een nieuw avontuur!”
Van Loon en Rosegaar kunnen niet wachten op de eerste officiële kilometers met de Hilux: “Wouter en ik hebben vorig jaar het doel gesteld om het podium te bereiken in Dakar na onze vierde plaats. In twee jaar tijd hebben wij ons enorm verbeterd en met het goede materiaal en een constante prestatie kunnen wij ver komen in Dakar. Ik denk dat we afgelopen Dakar en tijdens de Baja’s hebben laten zien dat we een serieuze podium kandidaat zijn. Na Marokko weten we waar we staan met de Hilux, wellicht besluiten we dan om nog extra te testen en de auto nog beter te leren kennen. Voor nu kan ik niet wachten tot we de eerste officiële racekilometer mogen maken,” besluit Van Loon.



Redacteur: Pb Van Loon Racing | Foto's Persfoto