Nederlands English
Bob de Jong wint voor vierde keer de ELE Rally
04-06-2023
17:50

• Van start tot finish aan de leiding
• Hyundai-equipe houdt concurrentie knap af
• #Hyundaimotorsport, #michelinmotorsport, #eurol

Son en Breugel, 3 juni 2023 – Met zijn vierde zege in de ELE Rally komt rallyrijder Bob de Jong op de tweede plaats van veel-winnaars, op gelijke hoogte met Henk Vossen en alleen rally-legende
Jan van der Marel met vijf titels nog voor zich! En Bob de Jong maakte het nog mooier, want niet
vaak leidt een equipe de wedstrijd van start tot finish. Maar in de 58e editie van de ELE Rally
domineerde de Hyundai-rijder van start tot finish. De 37-jarige Bob de Jong (Essen) en navigator
Erik de Wild (Dalfsen) vierden zaterdagavond hun eerste gezamenlijke overwinning op het
finishpodium in Son, na 15 intense klassementsproeven van de tweedaagse rallyklassieker.

De ELE Rally werd een ware slijtageslag; slechts 43 van de 71 gestarte equipes haalden de finish na twee dagen strijd over de klassieke klassementsproeven die de ELE Rally zo uniek maken. Stroken onverhard met diepe sporen werden afgewisseld met snelle asfaltwegen. In combinatie met het prachtige weer werd het talrijke publiek getrakteerd op rallysport in optima forma. Bob de Jong wist dat hij vrijdagavond meteen de aanval moest kiezen: “Je moet de concurrentie geen ruimte geven en daarom zijn we meteen vanaf de eerste proef in Asten er vol tegenaan gegaan. En dat betaalde zich uit.” Met drie snelste tijden op de openingsproeven en een al comfortabele aanvoelende voorsprong van meer dan 20 seconden op de achtervolgers nam De Jong geen risico meer op de tweede doorkomst op KP Lierop: “We wisten dat we zo de tweede dag als leiders de rally zouden kunnen aanvangen en in het donker ligt het gevaar in elke bocht op de loer,” zei Bob de Jong bij terugkeer in het servicepark in Veghel. Met 14,8 seconden voorsprong op de Duitse toprijder Björn Satorius (Ford) en 20,3 seconden op merkgenoot Kevin van Deijne konden Bob de Jong en Erik de Wild genieten van een korte nachtrust voordat zaterdagochtend de scherprechters van de ELE Rally aangevallen konden worden.

Met klassementsproeven als Strijpse Kampen, Wintelre, Sint-Oedenrode en Son, om er een paar te
noemen, was de strijd nog niet gestreden. Door een onverwacht technisch probleem met het linker
achterwiel begon de dag met wat stress voor de leiders van de wedstrijd: “Bij het wegrijden van de service ’s ochtends blokkeerde het wiel. De technische crew wist het snel te fixen, maar daardoor verspeelden we wel onze eerste startpositie, die stofvrije doorkomsten zou geven. Nu moesten we drie auto’s voor ons dulden,” aldus navigator Erik de Wild. Op het militaire oefencomplex Strijpse Kampen maakten De Jong en De Wild hun intenties echter meteen duidelijk: de vijfde klassementsproef wonnen ze met overmacht, met Van Deijne (3e op 3,3 sec) en Satorius (5e op 10,3 sec) op respectabele achterstand, waardoor de voorsprong meteen richting een halve minuut ging. “Maar we moesten alert blijven, zeker toen Van Deijne op Wintelre een kanontijd neerzette,” analyseerde Bob de Jong de situatie halverwege de zaterdag. Maar met 100% focus en uit de problemen blijvend handhaafde het Hyundaiduo zich sterk. Toen Satorius een foutje maakte en op de ‘Rundkurs’ van de eerste proef op SintOedenrode en een ronde te weinig reed was het podium voor de Duitse leider van het ONRK uit zicht met een straf van 5 minuten. Kevin van Deijne bleef druk houden, maar Bob de Jong reed een knappe wedstrijd en zegevierde met ruim 16 seconden voorsprong en acht gewonnen klassementsproeven (op 15). “Wat fantastisch dit; we hebben er echt voor moeten rijden, maar deze mooie rally ligt mij wel.”

Een gefilmde impressie van de ELE Rally is te vinden op https://youtu.be/dNHpLggUI_s.

Uitslag 58e ELE Rally:
1. Bob de Jong/Erik de Wild (NL/NL), Hyundai i20, 1 uur 49 min 21,0 sec;
2. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren (NL/NL), Hyundai i20, op 16,7;
3. Dennis Rostek/Nico Otterbach (D/D), Skoda Fabia, op 3 min 25,0 sec;
4. Björn Satorius/Hanna Ostlender (D/D), Ford Fiesta, op 5 min 46,9 sec;

Stand Open Nederlands Rally Kampioenschap 2023 (ONRK):
1. Björn Satorius, 44 punten; 2. Bob de Jong, 43; 3. Dennis Rostek, 39; 4. Kevin van Deijne, 38.


Redacteur: Pb Bob de Jong Rallying | Foto's Wimo