Nederlands English
Al drie keer op rij etappewinst voor Toyota GAZOO Racing in Dakar 2021
08-01-2021
15:31
Ook de vierde etappe van de Dakar Rally 2021 is gewonnen door Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel van Toyota GAZOO Racing. Het is voor het duo de derde etappewinst op rij. Al-Attiyah en Baumel staan momenteel tweede in het algemeen klassement en hebben de achterstand op de leider in het klassement met elf seconden teruggebracht tot minder dan vier minuten.

Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux met startnummer 301) reageerde enthousiast: “Natuurlijk ben ik blij met de derde etappewinst op rij, fantastisch! En winnen terwijl je als een van de koplopers over het parcours rijdt, als er dus nog amper sporen liggen, is wel wat, ja. We probeerden ons wat in te houden, maar onderweg kun je niet zien hoe je presteert ten opzichte van de concurrenten. Als we later zouden starten, konden we meer tijd afsnoepen van de anderen, maar natuurlijk zijn we trots op waar we nu staan. De Toyota Hilux doet het erg goed en we kijken uit naar de rest van de rally.”

Sterke prestatie Dakar-debutant
Dakar-debutant Henk Lategan zat met zijn navigator Brett Cummings zijn teamgenoot Al-Attiyah vrijwel de hele dag op de hielen en bij sommige controleposten was hij hem zelfs vóór. Lategan liep met zijn Toyota Hilux een lekke band op maar finishte op anderhalve minuut achter Al-Attiyah als derde. Daarmee klom hij in het algemeen klassement naar plaats 4.

Nekklachten
Dakar-veteraan Giniel de Villiers en navigator Alex Haro leken in eerste instantie op weg naar een uitstekend resultaat. De Villiers had echter te kampen met nekklachten en moest daarom het tempo laten zakken op secties met een ruwe ondergrond. Tegen het einde van de proef verloren ze meer tijd door een navigatiefout, waardoor De Villiers en Haro als vijftiende aankwamen.

Tegenslag maar vooruitgang
Shameer Variawa en navigator Dennis Murphy presteerden uitstekend in de vierde etappe, maar doordat ze lager geklasseerd staan, hadden ze veel last van de stofwolken die de deelnemers vóór hen op het parcours hadden opgeworpen. Ook Variawa en Murphy verloren wat tijd door een navigatiefoutje tegen het einde van de proef, maar ze klommen in het algemeen klassement naar de 43e plaats.

Uitslag 4e etappe Dakar Rally 2021
1 - 301 Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel, 2 uur 35 min en 59 s
3 - 332 Henk Lategan-Brett Cummings op 1 min 30 s
15 - 304 Giniel de Villiers-Alex Haro op 14 min 57 s
32 - 330 Shameer Variawa-Dennis Murphy op 28 min 26 s

Algemeen klassement na 4e etappe Dakar Rally 2021
2 - 301 Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel op 3 min 58 s van de koploper
4 - 332 Henk Lategan-Brett Cummings op 47 min 44 s
22 - 304 Giniel de Villiers-Alex Haro op 1 uur 59 min 51s
43 - 330 Shameer Variawa-Dennis Murphy op 5 uur 1 min 28 s



Redacteur: Pb Toyota GAZOO Racing | Foto's Persfoto