Nederlands English
Prachtige strijd in ELE Rally resulteert in winst voor Bob de Jong en Erik
04-06-2023
17:38
Na een ouderwets zware 58e editie van de ELE Rally werden Bob de Jong en Erik de Wild vanavond gehuldigd als winnaars na een mooie strijd. Het gat wat ze op vrijdag hadden opgebouwd, gaven ze niet meer uit handen. Dat wil absoluut niet zeggen dat er zaterdag géén strijd op de klassementproeven waren. Op de ELE-klassiekers werden kanon-tijden gereden door verschillende deelnemers wat de strijd vooraan erg interessant maakte. Eén klein foutje zou waarschijnlijk genoeg zijn om van het podium te vallen of zelfs de overwinning te mislopen.

Nadat er op vrijdagavond dus een verschil was van 14,8 seconden tussen De Jong en Kevin van Deijne was dit na 15 klassementsproeven opgelopen tot 16,7 seconden. Van Deijne en navigator Hein Verschuuren lieten zich van hun beste kant zien op de zaterdag, met de Hyundai i20 N Rally2. Met name de eerste omloop van Wintelre waren ze ontketend met een voorsprong van 11,3 seconden op de Duitse equipe Björn Satorius en Hanna Ostlender met de Ford Fiesta Rally2 en daar weer 0,4 seconden achter de uiteindelijke winnaars De Jong en De Wild met de Hyundai i20 R5. Even werd gehoopt dat de echte aanval op de leiding werd ingezet, mede geholpen door de volgende scratch van Van Deijne op militair terrein Strijpse Kampen. Na winst van Satorius op de 2e keer Spoordonk was het echter weer De Jong die kwam bovendrijven op Wintelre. Satorius pakte een scratch de laatste keer op Strijpse Kampen maar ging vervolgens in Sint-Oedenrode de fout in door maar 1 ronde ipv 2 te voltooien, wat resulteerde in een normtijd van 5 minuten bovenop de tijd van de winnaar van de proef. Daar ging het podium van deze equipe die we vaker in Nederland tegen gaan komen in het kader van het Open Dutch Nederlands Rallykampioenschap (ONRK). De tijdstraf van Satorius betekende dat de andere Duitse equipe, Dennis Rostek en Nico Otterbach (Skoda Fabia R5 EVO) zich konden opmaken voor het laagste treetje op het podium na een gedegen wedstrijd.

Een mooie vermelding is er voor Kevin Abbring en Zion Geeratz met de imposante, door MCC geprepareerde Lancia Delta HF Integrale. Met spectaculaire doorkomsten en snelle tijden (tussen de Rally2/ R5 bolides) wisten zij het in grote getalen opgekomen publiek enorm te vermaken. Dankzij wat pech zat een hoge eindklassering er helaas niet in. Maar de finish werd wel gehaald!
Verder was er ook veel bekijks voor de verrichtingen van Ronald van Loon en Radboud van Hoek. Aan het eind waren ze tevreden met de 10e plaats in het eindklassement.


Toyota Yaris Challenge & Motul Clio Trophy
Yannick Vrielink en Harm van Koppen werden overtuigend winnaar van de GR Yaris Challenge met een waanzinnige 7e plek overall. Aan het eind van de rally kwamen ze erachter dat de ELE Rally toch de nodige tol had geëist van de andere deelnemers, aangezien niemand anders de finish haalde. Sneu was het voor Roel van der Zanden en Gijs Boom, dat nota bene op de thuisproef van Roel (Sint-Oedenrode 2e ronde) de versnellingsbak het begaf.
In de Motul Clio Trophy werd de Rally4 klasse gewonnen door Jeroen Klein Kromhof en Jouri Dockx. In de Rally5-klasse was de overwinning een prooi voor Elbert Deij en Nadia Muilwijk, die op de streep 48 seconden voorsprong hadden opgebouwd op Jasper en Miranda Cuppens. Het podium werd gecomplementeerd door Hendri Klein Kromhof en Michiel Klein Horsman.

Na een geslaagd weekend met zonovergoten weer is het Nederlands rallyseizoen weer van start gegaan met een fraaie editie van de ELE Rally die weer ouderwets zwaar was. Dat bewijzen de 43 equipes die wel de finish hebben gehaald (op een startveld van 71).

5e ELE Historic Rally
Met een hagelnieuwe bolide werden Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg de winnaars van de 5e ELE Historic Rally. Na eerdere winst met de Nissan 350Z en de Hyundai i20 R5 was het nu de beurt aan de onlangs bij Mats van den Brand opgehaalde BMW M3 E30. Nadat er op vrijdagavond voor het eerst echt in gereden werd en er flink gewend moest worden aan de BMW, werd vanaf zaterdag de weg naar boven ingeslagen. En met resultaat, een voorsprong van ruim 40 seconden is niet niks. De tweede plaats ging naar de Belgische equipe Christophe de Leeuw en Pieter van Hoef met de Opel Ascona A. Derde werden Jeroen en Senna van Eerd met de fraaie Toyota Celica GT-Four ST205.

1e ELE Retro Rally
Ook rallyauto’s van weleer, maar dan uitkomend in de Retro Rally, trok ook dat evenement genoeg kijkers. Met tot de verbeelding sprekende bolides uit vervlogen tijden, waren uiteindelijk Bart van Harselaar en Jeroen Engels met de Toyota Corolla die er met de overwinning vandoor gingen. Tweede werden Joost Korbeld en Marcel Kuipers met de Saab 96 V4 en de derde plaats was er voor Jan en Thomas Rossbach met de Autobianchi A112.


Uitslag 58e ELE Rally:
1. Bob de Jong – Erik de Wild / Hyundai i20 R5 – 1 uur, 49 minuten en 21 seconden;
2. Kevin van Deijne – Hein Verschuuren – Hyundai i20 N Rally2 – 1:49:37.7
3. Dennis Rostek - Nico Otterbach - Skoda Fabia R5 EVO – 1:52:46,0
4. Bjorn Satorius – Hanna Ostlender - Ford Fiesta Rally2 – 1:55:07,9


Uitslag 5e ELE Historic Rally:
1. Antoine Biesheuvel - Saskia Bleijenberg – BMW M3 E30 – 2 uur, 4 minuten en 47,7 seconden
2. Christophe de Leeuw - Pieter van Hoef - Opel Ascona A - 2:05:29.3
3. Jeroen en Senna van Eerd - Toyota Celica GT-Four ST205 - 2:20:22.6


Redacteur: Pb Stichting ELE Rally | Foto's Wimo