Nederlands English
Belgian RX Mettet: het zit in de genen
09-03-2023
10:05
Youngsters tonen hun aangeboren talent in Mettet


Dat snelheid en stuurmanskunst in bepaalde families in de genen zit, bleek tijdens de openingsmanche van het Belgian Rallycross & Cross Car Championship die vandaag verreden werd op het circuit Jules Tacheny in Mettet. Op het koude en natte asfalt zagen de toeschouwers spannende reeksen en verrassende finales, waarbij heel wat bekende namen, maar dan in de verjongde versie, aan het feest waren. Slechts één regerende kampioen kon zijn titel met glans verdedigen: Kristof Bex.

XC Junior: Jordan Genten in de sprint
De eerste finale van de dag, leverde meteen ook de spannendste ontknoping op. Bij de jongeren vochten Lucas Cartelle en Jordan Genten, allebei 15 jaar, van start tot finish een erg spannend duel uit. De zoon van rallyrijder Olivier en voormalig pilote Daisy Cols werd rondenlang opgejaagd met zijn LifeLive TN5. Een paar keer kwam de Kamikaz van Jordan Genten langszij, maar telkens kon Cartelle de deur sluiten. Tot Cartelle in de allerlaatste linkse een schakelfoutje maakte, waardoor Genten binnendoor kon glippen. Jordan Genten, de zoon van rallyrijder Dominique, pakte de eerste overwinning van het seizoen.
"Altijd blijven aanvallen en nooit lossen, dat is mijn strategie," lachte de winnaar. "Toen Lucas een gaatje liet vallen, heb ik meteen mijn kans gewaagd en het is gelukt!"
Lucas Cartelle was natuurlijk ontgoocheld. "Ik ben al de ganse dag ziek, dus ik was zeker niet in topvorm. Het ging in de reeksen heel goed en de finale was heel spannend, tot ik een klein schakelfoutje maakte. Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar dit is een mooie start van het seizoen."
Marius Debuisson werd derde voor Brian Neumeyer en Kim Ermens.

XC Senior: Jari Van Hoof en Nathan Ottink zorgen voor Nederlandse dubbel
De categorie XC Senior was het sterkst bezet. De eerste belangrijke verrassing viel in de halve finales te noteren. Titelverdediger Kobe Pauwels, voor de eerste keer met een Cross Car van het Franse merk Mygale aan de start, reed in zijn halve finale aan de leiding, tot de ophanging vooraan plots brak. Ook Kyandro Van de Vivere zag zijn finaledroom verknald door een breuk in de transmissie.
De snelste in de reeksen gaf zijn concurrenten in de finale geen kans. Jari van Hoof, zoon van rallyrijder Piet, won met zijn Peters Cross Car voor zijn landgenoot Nathan Ottink, die een mislukte start toch nog goed kon maken in zijn Lifelive. Daarmee was hij de snelste van de TN5-brigade. De derde plaats ging naar Arnaud Demelenne in zijn Kamikaz, voor Tom Hendrichs (Lifelive), Tim Braumüller (Lifelive) en Danny Van Mol (Kamikaz).
"We vonden vandaag net iets meer grip dan onze concurrenten. Na een prima start heb ik het hoofd koel kunnen houden," lachte Jari Van Hoof.
"Ik had nog niet getest met de banden die we dit seizoen moeten gebruiken en blijkbaar hadden we niet de juiste afstellingen, want we vonden minder grip dan sommige andere rijers," analyseerde Tom Heindrichs, de vice-kampioen van vorig jaar.

RX3: De revanche van Davy Van Den Branden
Na een ongelukkig seizoen 2022, heeft 9-voudig Belgisch kampioen Davy Van Den Branden dit seizoen opnieuw zijn zinnen gezet op de titel. De Waaslander onderstreepte die ambitie met een knappe overwinning na een mooi duel met Yves Teelen, de titelverdediger. Op het natte asfalt was Van Den Branden, zoon van oud-rallycrosser Etienne, een fractie sneller met zijn Citroën DS3.
"Dit doet enorm veel deugd na alle miserie die we vorig jaar gekend hebben. Toen moest ik het seizoen vroegtijdig staken na een zware crash. Dit jaar zijn we terug met titelambities. Ik wil die 10de titel op zak steken," aldus Van Den Branden strijdlustig.
Achter Yves Teelen (Peugeot) werd Jenthe Putzeys mooi derde met zijn Opel Corsa. De Nederlander Marcel Snoeijers eindigde met zijn Renault Mégane net naast het podium, voor VW-rijder Nick Vanalken en de Honda Civic van Wouter Desender.

Supernational -2000: Martijn Vanhove als een duivel uit een doosje
Bij de tweeliters was Nick Neyens twee keer de snelste in de kwalificatiemanches. Hij won ook overtuigend zijn halve finale, maar de Escort-rijder geraakte in de finale maar moeizaam uit de startblokken en hij ging nog eens rond. Ook Steve Volders, de snelste in de andere halve finale met de ex-Sterkens Volvo C30, miste zijn start, terwijl Marijn Vanhove als een duivel uit een doosje zijn BMW 1M van de tweede rij naar de leiding stuurde. De vice-kampioen trapte flink door en sloeg een kloof, zodat hij afstand kon nemen van de Nederlandse Mandy Kasse, die tweede werd. Joël Strackx stuurde zijn Honda Civic, als eerste voorwielaandrijver, naar de derde plaats voor de Volvo's C30 van Steve Volders en Bart Stouten.

Supernational +2000:
Slechts één regerende Belgische kampioen kon zijn titel extra in de verf zetten op het Circuit Jules Tachenyin Mettet. Kristof Bex was de ganse dag oppermachtig met zijn zwart-gele Volvo S40, al liet de Limburger zich verrassen bij de start van de finale.
Glenn Cools nam even de leiding met zijn Volvo 242, maar hij moest toch zijn meerdere erkennen in een jagende Kristof Bex. Cools was toch erg blij met zijn tweede plaats en gooide zijn Volvo achterwaarts over de finish.
"Een beetje spektakel kan geen kwaad. Ik wist dat Kristof te snel was. Voor mij is deze tweede plaats een overwinning waard," aldus Cools. Dave Cuynen stuurde zijn BMW Compact naar een mooie derde plaats, voor Bart Bel, die debuteerde in de ex-Lambers BMW M3 die voorzien werd van een drieliter. Roel Verhoeven werd vijfde, voor Danny De Beuckelaer, de enige die met zijn Opel Corsa GSi een voortrekker tussen het brute pk-geweld in de finale kon plaatsen.

Superbuggy: Mark van Eyken pakt de eerste zege van het seizoen
Bij de Superbuggy's realiseerden Mark van Eyken, Yorick Maeyninckx en Matthias Boon elk een snelste tijd in de kwalificatiemanches. Het beloofde een pittige finale te worden, maar daarin was polehouder Van Eyken een maat te sterk. Met zijn Spies Buggy won hij voor Glenn Wouters en de Nederlander Sjoerd De Visser. Matthias Boon werd vierde, voor Johan Versluys, Yorik Maeyninckx en Glenn Sente.
Redacteur: Pb BRC Media | Foto's J. Hendrickx