Nederlands English
Prima-ACON Vechtdalrally: spanning verzekerd!
26-05-2023
13:14

Ook dit seizoen is de Prima - ACON Vechtdalrally de derde wedstrijd van het Open Nederlands Rally Kampioenschap. Zoals vorig jaar nog eens benadrukt werd met een verschil van amper 4"9 tussen winnaar Jim van den Heuvel en de latere kampioen Hans Weijs Jr, is spanning verzekerd in deze wedstrijd die de ambitie heeft uit te groeien tot een grote klassieker.

In vergelijking met vorig seizoen is het programma aangepast. In plaats van twee ronden, worden drie lussen afgewerkt van vier klassementsproeven. De wedstrijd gaat om 11u11 van start vanaf het centrale serviceterrein bij Prima Equipment in de Noorwegenweg 6 te Hardenberg. Na elke lus van vier proeven keren de wagens terug naar het serviceterrein. Na 12 klassementsproeven en 141,42 km tegen de klok, zal de winnaar om 18u55 gehuldigd worden onder de finishboog op het serviceterrein.

De wedstrijd opent met klassementsproef Witharen, een proef met 4,25 km onverhard op een totale lengte van 13,69 km. Na een bijzonder korte verbinding van amper 2,6 km gaan de deelnemers van start in Ommen voor een proef van 13,75 km, waarvan 5,98 km onverhard. De derde proef wordt verreden in Brucht. Deze proef is bijna volledig verhard. Slechts 0,78 km van de 11,10 km wordt verreden op onverhard. De lus wordt afgesloten met een snelle asfaltproef, Broeklanden, goed voor een sprint van 8,60 km. Het is meteen ook de kortste proef van deze Vechtdalrally.
De deelnemers aan de Vechtdal Historic Rally werken trouwens exact hetzelfde programma af. Ook voor hen staan er 12 klassementsproeven op het programma over een totale lengte op snelheid van 141,42 km. De Vechtdal Historic Rally start en finisht een dik uur na de Vechtdal Rally.

De eerste inschrijvingen voor de Vechtdalrally zijn ondertussen al binnen, al wordt de grote instroom pas verwacht na de ELE Rally. Natuurlijk worden de titelkandidaten verwacht in Hardenberg, maar daarover binnenkort meer. De Peugeot 206 Rally Cup neemt al heel wat plaatsen in op de voorlopige inschrijvingslijst, waarop we ook de Duitser Lukas Thiele zien met een Opel Corsa Rally4. Een mooie referentie voor Sprint-kampioen Bart Geerdink met zijn Peugeot 106 Maxi. Ad Smits heeft zich ook al ingeschreven met zijn Mitsubishi Lancer EvoX, net als Wouter Ploeg, die zijn Porsche Cayman S aan de start brengt. Een concurrent voor de BMW Compact M3 van Niels de Bruijn.
In Historic is Jan Nolles, voorzitter van het organisatiecomité, van de partij met zijn mooie Opel Ascona 400. Tussen het historische geweld zien we ook de originele Ford Mustang Coupé van Marco Jannink.

Binnenkort meer over de inschrijvingen voor de Prima-ACON Vechtdal Rally 2023. Naar goede gewoonte is het spektakel voor het publiek volledig gratis, zowel op het serviceterrein als langs de klassementsproeven. Op de website (www.vechtdalrally.nl) en vanaf 10u op het serviceterrein in Hardenberg bij Prima Equipment kan het tijdschema en de publieksinfo afgehaald worden.Redacteur: Pb Pers Vechtdalrally | Foto's Wimo