Nederlands English
Belgian Rallycross Championship gaat op 5 maart van start in Mettet
04-03-2023
14:34


Spektakel verzekerd op het circuit Jules Tacheny

Round 1 : Mettet - 5 maart

Een week na het rallykampioenschap, gaan ook het Belgian Rallycross Championship en het Belgian Cross Car Championship van start. Op zondag 5 maart wordt de openingswedstrijd van het seizoen afgewerkt op het circuit Jules Tacheny in Mettet, waar deze zomer ook de wereldtop te gast zal zijn voor de Belgische manche van World RX.

Een kleine 60 teams hebben zich aangemeld voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Dat betekent dat het programma goed gevuld zal zijn. De trainingen beginnen vanaf 8h30, gevolgd door de eerste kwalificatiereeks Q1 om 10h15. Q2 volgt om 12h15 en Q3 om 13h35. Telkens wedstrijden die verreden worden over 4 ronden. Aansluitend, vanaf 15h10 volgen de halve finales in elke divisie, waarin over 5 ronden gestreden zal worden voor de plaatsen in de Finales in elke divisie.

Sterke affiche bij de Cross Cars
In het Belgian Cross Car Championship genoten de eerste 20 Belgische inschrijvers in XC Senior of XC Junior van een gratis inschrijving. Het is dan ook geen verrassing dat deze Divisies het sterkst bezet zijn. In XC Senior zal Kobe Pauwels, vorig seizoen oppermachtig, zijn titel verdedigen. Ook vice-kampioen Tom Heindrichs, de halfbroer van Thierry Neuville, is van de partij met een Lifelive TN5. Het team uit St-Vith brengt in totaal 7 TN5's aan de start, onder andere voor regerend XC Junior-kampioen Romuald Demelenne, die deze keer zijn kans waagt tussen de grote jongens. Concurrentie voor de Lifelive-brigade komt onder andere van Ronnie Grauwels, Damsin Nicolas, en Ilse Versluys (SpeedCar), Eric Borguet, Van Mol Danny (Kamikaz), Jean-Fred Colignon en Demelenne Arnaud (KartCross) en de Nederlander Jari Van Hoof (Peters). Spektakel verzekerd.
In XC Junior lijken Jordan Genten, Lucas Cartelle en Marius Debuisson als favorieten te starten na de overstap van Romuald Demelenne.
Naast de divisie KC Open, gaan de grote kanonnen van start bij de Superbuggy's waarin Johan Versluys het opneemt tegen Glenn Sente, Sjoerd De Visser, Mark van Eyken en rallyrijder Matthias Boon. Glenn Wouters en Yorick Maeyninckx brengen een 4WD aan de start.

Volvo versus BMW in Supernational+2000

In RX3 verdedigt Yves Teelen (Peugeot 208) uit Lanklaar zijn titel tegenover Nick Vanalken (VW Polo) en Davy Van Den Branden (CitroŽn DS3 S1600), met Marcel Snoeijers (Renault Mťgane) als gevaarlijke outsider.

Bij de Supernationals tot 2 liter is kampioen Kurt Lambers niet van de partij. Een buitenkans voor Steve Volders (Volvo C30), vice-kampioen Martijn Vanhove (BMW 1M), JoŽl Strackx (Honda Civic) en Bart Stouten (Volvo C30) om die eerste zege van het seizoen te scoren.

Bij het grote geweld van de Supernationals +2 liter is het uitkijken naar de strijd tussen kampioen Kristof Bex (Volvo), vice-kampioen Glen Cools (Volvo), Roel Verhoeven (BMW), Danny De Beuckelaer (Opel Corsa), Tom Geenen (Opel Astra), Dave Cuynen (BMW) en Bart Bel (BMW), om maar enkele van de favorieten te vermelden.

Benieuwd wie zijn bolide deze winter het best heeft geprepareerd voor deze openingswedstrijd in Mettet, waar zondag een dag vol autosportspektakel te beleven is.

De kalender BK XCar 2023

R1: 05/03 Mettet
R2: 23/04 Arendonk
R3: 13-14/05 Valkenswaard (NL)
R4: 09/07 Arendonk
R5: 04-06/08 Mettet
R6: 13/08 Arendonk
R7: TBC TBC
R8: 18/11 Mettet
R9: 19/11 Mettet


Redacteur: Pb BRC Media | Foto's J. Hendrickx