Nederlands English
Succesvolle Vechtdal Rally voor VDZ Racing met 3 auto’s aan de finish!
25-06-2024
15:24
Afgelopen zaterdag vond in Hardenberg en omgeving de Vechtdal Rally plaats, waarin VDZ Racing het druk had met maar liefst 3 auto’s aan de start. De Toyota Yaris GR van Roel van der Zanden en Gijs Boom (18e algemeen), de BMW 130i van Jörgen Sprong en Aaldert Aaltink (33e algemeen) en de verhuurde Peugeot 206 van Jef van Hooft en debutant Paul Palthe (54e algemeen) stonden na 10 klassementsproeven allen aan de finish na een mooie dag rallysport.

Net als in de ELE Rally moest er in de week voorafgaand aan de rally door de organisatie weer kunst- en vliegwerk werden verricht in verband met het onverharde terrein wat op de verschillende klassementsproeven aanwezig was, wat er te slecht aan toe was. Uiteindelijk bleef er een stuk onverhard over, wat meteen ook goed benut werd door de deelnemers met verschillende fraaie jumps tot gevolg. Hulde voor de organisatie om toch een fraaie editie van de Vechtdal Rally neer te zetten!

Roel en Gijs gingen voortvarend van start in de eerste boucle van 4 klassementsproeven, met indrukwekkende tijden. Waar normaal gesproken de Mitsubishi EVO’s buiten bereik zijn, werden er toch enkele verslagen. De andere Yaris GR, in handen van Gerard Tijink en Chris Aaltink, bood helaas geen competitie voor VDZ Racing. In de tweede boucle waren de EVO’s over het algemeen toch weer sneller, maar werd het gat met Tijink en Aaltink toch wel erg groot, ondanks een momentje van Roel en Gijs op KP7. Op de afsluitende 2 klassementsproeven werd er niet te veel risico genomen om zo ook de finish veilig te stellen. Ondanks dat er slechts ± 10 uitvallers waren, hadden veel equipes momentjes waardoor ze een normtijd voor 1 of meerdere proeven kregen toegewezen, maar later wel weer van start konden gaan in de wedstrijd.

De Peugeot 206 van Jef van Hooft en Paul Palthe had het moeilijker om aan de finish te komen. Waar er na de eerste boucle nog een grote glimlach op het gezicht van debutant Paul stond (“mooie ontgroening in zo’n groen monster!”), werd later in de wedstrijd hun concentratie aardig verstoord toen de versnellingsbak kuren kreeg en er alleen nog de 3e en 4e versnelling beschikbaar bleek. Via een tijdelijke oplossing werd het probleem voor de time-being opgelost voor de start van KP8 en daarna kon het serviceteam zich erover ontfermen, wat uiteraard gelukt is. In de Peugeot 206 Cup werd een 7e plaats behaald door Jef en Paul. Beide heren gaven aan het goed naar hun zin gehad te hebben, mede door de support op de service die het team ook dik voor elkaar had.

De BMW van Jörgen Sprong en Aaldert Aaltink stond na een fraaie rally ook weer aan de finish, waarbij de “Driver of the Day” in de 130i Challenge naar Jörgen ging, die de gigantische wisselbeker die daarbij hoort, de komende tijd ongetwijfeld een fraai plekje zal krijgen.

Roel: “Wat hebben we genoten van een mooi weekend Vechtdal Rally. Het was toch wel een hele operatie met 3 auto’s maar iedereen in het team mag trots zijn op wat we bereikt hebben. En dan hadden we nog niet eens de beschikking over Roland die natuurlijk in Ieper was met MATS. Wij hebben heerlijk gereden en toch mooie gevechten met de EVO’s gehad. Dat we hier en daar sneller waren is echt bemoedigend voor de komende wedstrijden. Natuurlijk zijn Edwin Wils en Wim Stupers buiten bereik, maar het gat met de andere EVO’s is toch mooi te overzien. En dat we de andere Yaris GR op meer dan 2 minuten gereden hebben zegt ook wel het een en ander. Verder ben ik erg blij voor Paul met zijn debuut in onze mooie sport. Het is goed om te zien dat mensen uit organisaties (in dit geval van de ELE Rally) ook instappen nadat ze hun licentie behaald hebben. Met Jef hebben we natuurlijk altijd goed contact en hebben we eerder ook onze 205 verhuurd aan hun, dus ook blij voor hem met de finish. En om het af te ronden, ook een mooie wedstrijd van Jörgen met als beloning de Driver of the Day-award. Dank aan iedereen die ervoor gezorgd heeft dat we zo’n mooie resultaten hebben kunnen neerzetten!”

Gijs: “Wat een mooie dag was het met erg veel zon, veel publiek en mooie rallysport. Hulde aan de organisatie vanwege alle last minute wijzigen en alle communicatie daarover. Roel en ik hebben strakke tijden neergezet, en toch ook een stijgende lijn qua tijden laten zien. Afgezonderd van ons momentje op KP7 waar we een paar seconden verloren zijn we elke boucle toch sneller geweest dan de vorige boucle en dat geeft vertrouwen. Verder was het natuurlijk erg druk op de service met 3 auto’s maar ook daar louter complimenten voor het team!”

Aan de kop van het veld was het een spannende strijd tussen Kevin van Deijne – Hein Verschuuren (hyundai i20N Rally2) en Ingo ten Vregelaar – Raoul Werger (Skoda Fabia R5). Equipe Vrielink / Van Koppen (leiders in het ONRK) schakelden zichzelf uit op KP3, maar kon vanaf KP5 wel weer starten. De snelheid van Ten Vregelaar was indrukwekkend, maar net niet genoeg om Van Deijne van de overwinning af te houden. Het verschil was uiteindelijk 4,9 seconden. Derde werden Richard Pex en Erik de Wild (Skoda Fabia Rally2).

Uitslag Vechtdal Rally:
1. Kevin van Deijne – Hein Verschuuren – Hyundai i20N Rally2 – 50:02,3
2. Ingo ten Vregelaar – Raoul Werger – Skoda Fabia R5 – 50:07,2
3. Richard Pex – Erik de Wild – Skoda Fabia Rally2 – 51:28,7
18. Roel van der Zanden – Gijs Boom – Toyota Yaris GR – 55:48,7
33. Jörgen Sprong – Aaldert Aaltink – BMW 130i – 58:45,5
54. Jef van Hooft – Paul Palthe – Peugeot 206 – 1:05:15,8


Redacteur: Pb VDZ Racing | Foto's Wimo