Dakar 2013

Alles over wedstrijden in Nederland en daarbuiten

Moderators: admin, Rallysport.nl, StevenK

Berichtdoor Mark Wielens » do jan 10, 2013 23:37

En helaas ook exit Dakar voor van Loon. Auto 4x gerold en te zwaar beschadigd. En nog wel op de zelfde duin waar Stacey rolde.

Erik van Loon en Marc Wams moeten de strijd staken. De auto van Van Loon rolde vier keer over de kop en is te zwaar beschadigd om verder te kunnen. Van Loon en Wams zijn ongedeerd.

In de zesde etappe van de Dakar Rally kon Van Loon net niet over een duin komen. In een nieuwe poging draaide Van Loon de HRX Ford om en zette aan. ‘Is de duin keihard boven en gebroken. Ik sprong er zo vanaf en landde op de neus. De auto is vier keer gerold en helemaal kapot. We hebben hem nu rollende en komen naar het bivak’, laat Van Loon weten.


groetjes Mark.
Mark Wielens
 
Berichten: 701
Geregistreerd: ma jun 13, 2011 17:20

Berichtdoor Alex_79 » vr jan 11, 2013 0:07

Na de relatief korte rit gisteren vandaag 492 km special met een aankomst in Calama, op 2000 meter hoogte, waar ongeveer 20% motorvermogen verloren gaat in de ijle lucht. In het midden was een tankstop en een neutrale zone over een snelweg. Voor Tim Coronel had het weinig gescheeld of hij had het niet meer gered tot de start, de assistentietruck van Kor Offringa moest hem na een gebroken stuurstang op sleeptouw nemen.

Bij de motoren sloeg KTM vandaag hard terug na een paar dagen achter de Yamaha's en de Husky's aan te hebben gereden. Chaleco Lopez bewijst opnieuw zijn snelheid vanuit achterliggende positie (als hij op sporen kan navigeren en op kan rijden met concurrenten) en wint in zijn achtertuin zijn derde etappe van het jaar. En dan te bedenken dat zijn overstap naar KTM helemaal niet gepland was, want een maand voor de start van de rally ging zijn Aprilia team failliet en moest hij hals over kop een motor regelen en aankloppen voor een servicecontract bij het Chileense Tamarugal Team, dat voornamelijk met Honda's rijdt, maar ook Jordi Viladoms (Husqvarna) in de gelederen heeft. Cyril Despres heeft niet voor niets de laatste dagen vrij bedaard tempo gereden, want hij werd helemaal gek van alle "sprinkhanen" (zoals hij zijn jongere collega's noemde) die om hem heen dromden aangezien hij qua solo-navigatie de maatstaf is. Dit keer ging het gas erop en samen met zijn waterdrager Faria kwam Despres door de finish, Faria als 2e op 2m34s, Despres reed een derde tijd op 3m48s. Een van de sprinkhanen die dit keer wel kon aanklampen was Kurt Caselli, die na een aantal jojo-dagen vandaag de vierde plaats pakt. Voor Speedbrain Husqvarna waren de druiven wat zuur. Paulo Gonçalves lag tot de tankstop aan de leiding, maar na de snelwegsectie viel de Portugees stil met mechanische pech, wat hem meer dan een uur kostte, hij kwam uiteindelijk in het gezelschap van merkgenoot Simon Pavey over de streep als 67e. Ook de andere Speedbrain Husky's konden het tempo niet echt bijbenen, Botturi moest zijn blok wisselen voor de start en kwam dan wel als 4e binnen, hij werd naar 21 teruggezet met 15 strafminuten. Barreda finishte als 29e en Fish verdween na WP4 van de radar. Ook de prive-Husky van Viladoms kwam ook problemen tegen en zakt na een 38e plaats uit de top10. Beste Honda vandaag was opnieuw Israel-Esquerre op een vijfde plek

Frans Verhoeven vloog vandaag. De Yamaha liep goed en de Brabander reed lang op met Farres Guell en Viladoms tot aan de neutralisatie, waar hij 8e bleek te staan. Na de neutralisatie ging het gas nog eens wijd open en wist Verhoeven nog een plekje goed te maken op Helder Rodrigues. Hij kwam als 7e binnen, maar door de blokwissel van Botturi schoof hij door naar 6, op 6m41s van Lopez. Zijn merkgenoten hadden het wat moeilijker. Olivier Pain (9e) ging onderuit en verloor 7 minuten, Casteu (11e) verloor 17 minuten. Bij Sherco is het helaas weer huilen met de pet op: na de problemen voor James West eerder is nu Alain Duclos aan de beurt (de klos om het maar treffend te zeggen). De Fransman lag nog 22e na WP1, maar op weg naar WP2 viel hij stil en verloor anderhalf uur met sleutelen. De Fransman vertrok opnieuw en kwam als 100e binnen, 1u49m na Lopez. De Nl'se middenmoot presteerde ook vandaag naar behoren: Knuiman 23e, Liefhebber 43e, Van Pelt 55e en Van Gerven 60e. In de stand is Pain ondanks zijn tuimeling nog de leider, maar Despres pakt vier minuten terug en is 2e op 2m22s. Casteu zakt naar drie op 4m48s en ziet Lopez achter zich opdoemen op vier. Faria is vijfde en Jacob Przygonski stijgt door alle pechgevallen weer een plek naar 6 op 19m15s. Verhoeven is nu naar de 21e plek geklommen en heeft o.a. Ullevalseter, Curtis en Viladoms in het vizier. Knuiman is 23e, Liefhebber 38e en Van Gerven 41e

Afbeelding

Bij de quads blijkt dat niet alleen Lopez vastbesloten is in eigen land stages te winnen. Ignacio Casale pakte vanaf het begin de leiding in de stage en hoewel de voorsprong op Patronelli niet wereldschokkend was, kon de Chileen het tot de finish volhouden. Patronelli werd 'gewoon' 2e vandaag op 6m36 en Van Beljon keurig derde op een Eicker-KTM. De Zuid-Afrikaan pakte een kwartier terug op Sonic, die als zevende aankwam. De Maxxis Honda's hadden iets recht te zetten na gisteren en dat lukte tot op zekere hoogte. Husseini kwam als vierde aan op twintig minuten van Patronelli, Koolen werd 20e vandaag. Voor Lukas Laskevic ziet het er heel slecht uit, de Pool verloor al een uur met problemen, maar lijkt nu in het feshfesh-veld voor de finish stil te zijn gevallen. Patronelli en Casale zijn nog steeds 1 en 2 in de stand, Sonic en van Beljon schuiven een plek op naar 3 en 4. Husseini is nu veertiende op 4u28m, Koolen is 21e op bijna 7,5 uur.

Afbeelding

Bij de auto's kwam er helaas een einde aan de lijdensweg van Carlos Sainz. De Spanjaard kende ondanks zijn etappezege geen al te gelukkige rentree, als liep de Demon buggy uitstekend als hij op stoom was. Helaas blies hij het motorblok op nog voor WP1 was bereikt. Ook zijn landgenoot Nani Roma kende een tegenslag toen hij a la De Rooy een nosedive in een duin nam. De Villiers botste bijna op de gestrande Mini en reed zich prompt ook vast. Daar waar de Zuid-Afrikaan na 10 minuten verder kon, bleef Roma een halfuur klungelen voor hij verderkon. Aan de finish was het tijdverlies tot 1u01m opgelopen. De Villiers moest een kwartier toegeven in Calama en was zesde. Al-Attiyah kende eigenlijk maar weinig problemen en liet de Demon letterlijk door de duinen surfen alsof het niks was. Aan de streep was de Qatari 8m36s sneller dan Peterhansel, die na de problemen van Roma voorzichtigheid boven een stagewin verkoos. Robby Gordon was er opnieuw goed bij en werd 3e op 13m52s. Aan de finish klonk hij zowaar een keer respectvol tegen Al-Attiyah, maar of dat kwam omdat Peterhansel 8 minuten had verloren of omdat hij toch respect heeft gekregen voor de taaie "Bugly" is niet helemaal duidelijk. Peterhansel heeft nog wel de leiding in de stand, maar zijn voorsprong is teruggelopen tot 1m18s op Al-Attiyah. De Villiers is 3e op 42m31s en heeft maar 2 minuten voorsprong op de Mini van Novitsky. De SMG's van Chicherit en Chabot zijn Roma voorbij gegaan op 5 en 6, maar hebben al meer dan 75 minuten aan hun broek.

Ook Erik Wevers haalde vandaag de top10. Tot aan de slotfase lag hij zo rond plaats 13 en was in gevecht met o.a. Carlos Sousa, maar toen er een stuk met zacht fesh-fesh zand kwam ging de HRX Ford zowel Vigouroux' Chevy Silverado als Garafulic' Mini als Thomasse zijn Ford buggy voorbij. Resultaat, een mooie tiende plek, een half uur achter Al-Attiyah. Erik van Loon tuimelde met zijn HRX van een duin af en zoals als gemeld is de auto te zwaar beschadigd geraakt. Einde rally helaas. Enige andere Nederlander die binnen is, is Chris Leyds in de McRae op plek 33. Coronel en VDG zijn de neutralisatie voorbij, ze lagen bij WP7 53e en 64e. Wevers profiteert tevens van de problemen van Gadasin, die na de neutralisatie van de radar verdween en nog niet binnen is. Hij schuift op naar 12 op 2u27m van de kop, maar 18 minuten achter de Buggy van Thomasse. Terranova (en de tiende plek) is met 22 minuten voorsprong nog nét binnen bereik. Leyds staat 39e op 10u38m

Afbeelding

Bij de trucks leek de lange special wel op sprinttempo te zijn gereden. Peter Versluis was verrassend het snelst op WP1, maar toen kwamen eerst de Rooy en daarna Nikolaev en Loprais er voorbij. Nikolaev hield de leiding tot aan WP8, maar liep daarna in dezelfde fesh-fesh val als meerdere andere deelnemers, wat hem dertien minuten tijdverlies kostte. De Rooy en Versluis knokten in de laatste kilometers nog om de dagzege, en uiteindelijk was de Iveco goed voor De Rooy's vierde ritzege. Karginov wist zijn Kamaz nog naar de tweede tijd te rijden op 34 tellen, Versluis deed er één tel langer over dan de Rus en is derde. Loprais en Biasion kwamen op 4 en 5 uit, Nikolaev is uiteindelijk nog zesde.

Marcel van Vliet haalde weer de top10 met een 7e plek, Jos Smink bleef er net buiten op 11. Ook Vd Bosch (12e), Kuipers (14e) en Lammers (16e) gingen goed mee. Vd Brink lag nog 2e na WP1, maar viel terug naar de 17e plek op 1 uur achterstand. Voor Hans Stacey werd het van de hel naar de hemel en weer terug naar de hel. De start was al opvallend langzaam met een 20e plek op WP2, maar daarna liep het helemaal mis en ging de Iveco op zijn neus staan na van dezelfde duin te zijn gerold als Erik van Loon (hier een foto van beide pechvogels) Er werd al geroepen dat het einde rally was voor de Bestenaar, maar dat was buiten Rene Kuipers gerekend, die de truck weer overeind kreeg. Stacey vertrok weer en staat als 35e geklokt bij WP8, op meer dan 3 uur van De Rooy. Voor Marcel Schoo en zijn Tatra-Daf is het helaas over en uit. Ze reden nog voor WP1 verkeerd en gingen om toen ze probeerden te keren.

Afbeelding
There's nothing wrong with the car... except that it's on fire!
Avatar gebruiker
Alex_79
 
Berichten: 402
Geregistreerd: wo jan 18, 2012 14:33
Woonplaats: Weert

Berichtdoor Mark Wielens » vr jan 11, 2013 0:10

En helaas wederom triest Dakar 2013 nieuws.....


De Dakar Rally is opgeschrikt door een verkeersongeval in Peru, waarbij twee doden zijn gevallen en tien mensen gewond raakten, meldde de Peruaanse radio vandaag.


Een assistentiewagen van een rallyteam botste gisteravond tijdens de vijfde etappe van Arequipa naar Arica frontaal op een taxi. Een andere taxi reed vervolgens in op de twee autowrakken. De dodelijke slachtoffers zaten in de eerste taxi.

Het ongeval gebeurde in het plaatsje Los Palos, op 10 kilometer van de Chileense grens


Groetjes Mark.
Mark Wielens
 
Berichten: 701
Geregistreerd: ma jun 13, 2011 17:20

Berichtdoor Holkers » vr jan 11, 2013 10:18

Klinkt misschien harder dan dat ik het bedoel, maar omdat er nu iemand van de Dakar bij betrokken is (kan nergens vinden wie er fout zat) komt het in de media, terwijl er dagelijks vele van dit soort ongevallen zijn in een land als Peru, waar de verkeersveiligheid niet eens in een woordenboek staat. Natuurlijk zijn 2 doden, 2 doden teveel maar de context waarbij de media er nu helemaal op los gaat (Dakar) is na mijn mening een bijzaak
If the world didn't suck, we would all fall off!
Avatar gebruiker
Holkers
 
Berichten: 6363
Geregistreerd: ma maart 24, 2003 19:07
Woonplaats: Valkenburg

Berichtdoor Alex_79 » vr jan 11, 2013 11:39

Hans Stacey is alsnog uit de Dakar Rally. Hij kwam gisteren nog wel aan, maar de organisatie keurde de truck af ivm een ontzette rolkooi. Mogen dus niet meer starten vandaag :(
There's nothing wrong with the car... except that it's on fire!
Avatar gebruiker
Alex_79
 
Berichten: 402
Geregistreerd: wo jan 18, 2012 14:33
Woonplaats: Weert

Berichtdoor MartijnS » vr jan 11, 2013 12:07

Offringa ook uitgevallen gisteren.
Martijn Schouten
MartijnS
 
Berichten: 5532
Geregistreerd: vr jan 18, 2002 17:04
Woonplaats: Sprang-Capelle

Berichtdoor Holkers » vr jan 11, 2013 15:34

Motorrijder Thomas Bourgin overleden na botsing met een politieauto
If the world didn't suck, we would all fall off!
Avatar gebruiker
Holkers
 
Berichten: 6363
Geregistreerd: ma maart 24, 2003 19:07
Woonplaats: Valkenburg

Berichtdoor r199 » vr jan 11, 2013 17:17

MartijnS schreef:Offringa ook uitgevallen gisteren.



En nog heel lullig ook, komt bij de tankstop, (nog voor de bezemwagen)
maar de tankwagens waren al weg. dus eindje verder tank leeg over en uit.
Avatar gebruiker
r199
 
Berichten: 450
Geregistreerd: do nov 22, 2007 22:08
Woonplaats: vrveen

Berichtdoor mmrizio » vr jan 11, 2013 21:27

Filmpje over JW Offringa op YT, van toen hij nog reed. Beelden van France4 gemonteerd door een paar vrienden van het Allroadmaniacs forum.

http://allroadmaniacs.nl/forum/index.ph ... #msg212229

Dat laat zien wat Dakar doet met gewone stervelingen op de motor.
mmrizio
 
Berichten: 698
Geregistreerd: vr sep 17, 2004 18:23

Berichtdoor Alex_79 » za jan 12, 2013 0:39

Vandaag voorafgaand aan de rit naar Salta ging het gruwelijk mis. Op de verbindingsrit naar de start kwam motard Thomas Bourgin frontaal in botsing met een politiewagen. Bourgin is aan zijn verwondingen overleden; het was pas zijn eerste Dakar. R.I.P.

Afbeelding

Ondanks de inktzwarte dag ging de rally gewoon door. Er wachtte een heuse bergrit vandaag: het vertrek van de special lag op 3400 m hoogte, de finish op 4400 meter. Bij de motoren was het terrein in het voordeel van nieuwkomer Kurt Caselli, die al 2e werd in de Baja 1000 dit jaar en op een rallyproef als deze makkelijk in zijn ritme kwam. Lopez en klassementsleider Pain finishten in dezelfde tijd, 1m23s achter de Amerikaan. Ook Frans Verhoeven klampte weer aan bij de besten en was als vierde in Salta op anderhalve minuut van Caselli. Voor Despres verliep de dag niet zo best; hij kreeg uitgerekend een dag voor de marathonstage een probleem aan de versnellingsbak en moest een groot gedeelte van de stage in zijn vier rijden. Opvallend is dat zowel Caselli als Faria, die toch als waterdragers mee zijn gegaan, niet hoefden te stoppen om te helpen; of dat een besluit van Despres zelf is geweest is even niet duidelijk, maar op de verbinding na de finish hield de KTM er compleet mee op en moest Despres de moersleutel weer ter hand nemen. Faria werd als vijfde afgevlagd en staat als beste officiële KTM in het klassement, Despres kwam op 13m04s binnen en verliest een paar plaatsen. Ook de Husky's en de Honda's lijken vooraan af te haken, Barreda rijdt met een polsblessure rond na een val en moet gedwongen rustig aan doen, Botturi was nog het beste bezig als tiende. Jordi Viladoms stond opnieuw met panne en is nog geeneens voorbij Wp2 gekomen.

De overige NL'ers vertrokken met een man minder. JW Offringa viel uit door benzinegebrek. Beetje jammer om zo uit te vallen. Henk Knuiman kwam als 20e binnen in Salta, Liefhebber als 42e en Van Pelt als 48e. Jan van Gerven kreeg ook panne en was pas als 105e binnen op drie kwartier. In de stand dus een kleine verschuiving: Lopez rukt op naar 2 op 6m06 van Pain, Casteu blijft 3e en Faria klimt naar vier. Zijn kopman Despres valt terug naar vijf op 14 minuten van Pain, maar of hij überhaupt wel aan de marathonstage kan beginnen is maar de vraag.
Verhoeven staat nu 18e op 50m05s en de top15 is weer in zicht. Knuiman is 22e, Liefhebber 37e en van Gerven ondanks zijn pech nog 43e. De Kenny van Hummel -prijs lijkt een duel tussen Matt Fish en Luis Belaustegi. Fish verloor door veel pech al 22 uur, Belaustegi is op 32 uur laatste en net als Offringa eerder steevast achterin te vinden, al moet je dan uitkijken dat je de tankwagens niet mist

Afbeelding

Bij de quads weer geen overwinning voor Patronelli. De Chileen Sebastian Palma was op een Can-Am quad 34 tellen sneller aan de meet. Van Beljon (3e) lag lange tijd aan de leiding, maar hij gaf uiteindelijk 38 tellen toe op Palma. Casale, Sonik en Husseini bleven op 4, 5 en 6 binnen een halve minuut van elkaar, maar gaven allen drie minuten toe. Koolen was als 13e aan de meet op 12m05. Geen verschuivingen in de stand, Patronelli 1, Casale 2, Sonik 3.

Afbeelding

Bij de auto's waren de turbo-aangedreven voertuigen in het nadeel, aangezien de hoogte hun vermogen met zo'n 20% inperkte. De enige die daar geen boodschap aan leek te hebben was Peterhansel, die de Mini voor zijn 61e etappezege aan de streep bracht. Guirlain Chicherit kwam opnieuw heel dichtbij, maar strandde op 2 in de SMG, maar 39 tellen achter zijn landgenoot. De Villiers en Terranova gaven iets meer dan een minuut toe vandaag. Al-Attiyah moest openen en was op het rallygedeelte zelfs de snelste, daarna werd het wat heuvelachtiger en verloor hij al snel 1 minuut extra, waardoor hij op zes landde. Bijna twee minuten achter hem was Erik Wevers keurig als zevende binnen, ook hij kon het snelle eerste stuk wel waarderen en lag de hele dag zo rond de zesde a zevende plaats. Gert Huzink had het wat lastiger, 51e op een halfuur. Ook Leyds kwam rond die tijd binnen als 58e. De Maxxis Buggy's liepen tegen electrische problemen aan en zijn net binnen op 2,5 uur. In de stand loopt Peterhansel weer wat uit en staat 3m14s voor Al-Attiyah, daar achter geen noemenswaardige verschuivingen. Buiten de top10 echt klimt Wevers gestaag omhoog, hij is nu 12e op 10 minuten van Thomasse en 21 minuten achter Sousa. Huzink is 42e, Leyds 47e. De Buggy's staan als 78e (VDG) en 84e (Coronel) geklasseerd

Afbeelding

Bij de trucks was Iveco met Stacey dus een pion verloren, maar om al van schaak te spreken is toch te vroeg. De Rooy pakte in deze snelle rit al zijn vijfde ritzege deze Dakar, 1m09s voor Loprais, 1m38s voor Karginov. Versluis werd 4e, Biasion 5e en Kolomy 6e, Nikolaev verloor in deze snelle stage drie minuten en is zevende. Van Vliet, Vd Brink en Kuipers ronden de top10 af. Problemen deze stage zijn er voor Jan Lammers, die nog op de verbinding met motorpech kwam te staan en door Edwin van Ginkel moest worden gesleept; ze zijn beide niet geklokt bij de waypoints. Voor Lammers zou het einde rally kunnen zijn, voor van Ginkel 100 straftijd, aangezien hij als snelle assistentie meedoet. In de stand weinig loos; De Rooy loopt weer iets uit op Nikolaev (22 min. is de voorsprong) en Kolomy staat derde op 41 minuten.

Afbeelding
There's nothing wrong with the car... except that it's on fire!
Avatar gebruiker
Alex_79
 
Berichten: 402
Geregistreerd: wo jan 18, 2012 14:33
Woonplaats: Weert

Berichtdoor zeeland » za jan 12, 2013 11:27

mmrizio schreef:Filmpje over JW Offringa op YT, van toen hij nog reed. Beelden van France4 gemonteerd door een paar vrienden van het Allroadmaniacs forum.

http://allroadmaniacs.nl/forum/index.ph ... #msg212229

Dat laat zien wat Dakar doet met gewone stervelingen op de motor.


wat iemand al opmerkten op het forum in de link, kan rtl nog een puntje aan zuigen. erg mooi gemaakt.
zeeland
 
Berichten: 164
Geregistreerd: wo feb 16, 2011 18:23
Woonplaats: vlissingen

Berichtdoor Holkers » za jan 12, 2013 13:14

Gebrek aan tijd, personeel en camera's. Zo'n item kost je de koplopers, de rest van de Nederlanders etc. Zijn mooie beelden hoor.
If the world didn't suck, we would all fall off!
Avatar gebruiker
Holkers
 
Berichten: 6363
Geregistreerd: ma maart 24, 2003 19:07
Woonplaats: Valkenburg

Berichtdoor mmrizio » za jan 12, 2013 13:24

Alex_79 schreef:Bij de auto's waren de turbo-aangedreven voertuigen in het nadeel, aangezien de hoogte hun vermogen met zo'n 20% inperkte.


Ik dacht dat turbo-motoren daar juist minder last van hadden dan 'atmosferische' auto's?

Verder lees ik je verslagen met veel plezier. Prettig geschreven, informatief en leuk geillustreerd, ga zo door!

Maurice
mmrizio
 
Berichten: 698
Geregistreerd: vr sep 17, 2004 18:23

Berichtdoor rallyfreak 97 » za jan 12, 2013 19:20

Frans Verhoeven verliest 20 min???
Avatar gebruiker
rallyfreak 97
 
Berichten: 65
Geregistreerd: di jan 31, 2012 20:41
Woonplaats: Someren

Berichtdoor r199 » za jan 12, 2013 21:19

rallyfreak 97 schreef:Frans Verhoeven verliest 20 min???


Zo ongeveer de hele top is verkeerd gereden, en de jongste deelnemer Rob van Pelt 19 en debutant rijd naar een 8ste plek

bij de auto's is het na 2 wp's geneurtaliceerd riviertjes toch te diep
Avatar gebruiker
r199
 
Berichten: 450
Geregistreerd: do nov 22, 2007 22:08
Woonplaats: vrveen

VorigeVolgende

Keer terug naar Wedstrijden

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten

cron